Вчера бяха обявени номинациите за наградите Оскар. С най-много е Всичко

...
Вчера бяха обявени номинациите за наградите Оскар. С най-много е Всичко
Коментари Харесай

Нула жени режисьори, три блокбастера. Номинациите за Оскарите в цифри

Вчера бяха оповестени номинациите за премиите " Оскар ". С най-вече е  " Всичко на всички места едновременно ", с по 9 са " На Западния фронт нищо ново " и " Баншите от Инишерин ". Ето и взор към номинациите през числа, показан от Българска телеграфна агенция.
90
Възрастта на Джон Уилямс, номиниран за най-хубава истинска музика за „ Семейство Фейбълман “

С последната номинация композиторът Джон Уилямс става най-възрастният човек, номиниран в миналото за конкурсен „ Оскар “. Режисьорката Анес Варда и сценаристът Джеймс Айвъри бяха на по 89 години, когато получиха номинации през 2017 година Номинацията на Уилямс е неговата 53-та подред – 48-а за музика и 5-а за истинска ария, което го слага на второ място като сбор за всички времена след Уолт Дисни. Уилямс е печелил пет номинации, само че нито една от 1994 година насам.
42
Години сред номинациите за „ Оскар “ на Джуд Хърш

Това чупи върха от 41 години, който дълго време се държеше от Хенри Фонда. Хърш получи първата си номинация за поддържаща роля за „ Обикновени хора “ през 1981 година, а след дълга кариера, най-вече в малкия екран, в този момент получава втория си късмет в същата категория за „ Семейство Фейбълман “ на 87-годишна възраст.
19
Филми от листата на 25-те най-хубави кино лентата на организация „ Асошиейтед прес “, които получават най-малко една номинация за „ Оскар “

Номер 1 в листата е „ Баншите от Инишерин “, който получи девет номинации, № 2 е „ Всичко на всички места едновременно “, получил 11. Сред неодобрените от листата на организацията са № 4 „ Не! “ и № 5 „ Жената боец “.
16
Номинирани за първи път в актьорските категории

20 претенденти в четирите категории за актьорско майсторство на „ Оскар “ варират от относителни новаци като Пол Мескал и Стефани Хсу до екранни звезди като Джейми Лий Къртис и Брендън Глийсън. Те и още 12 души получиха първите си номинации в кариерата. И петимата мъже в категорията за най-хубав артист тази година са номинирани за първи път, откакто и петимата предходната година бяха с предходни номинации.
14
Номинации в кариерата на Даян Уорън

Авторката на песни Даян Уорън през годините е същински магнит за номинации за най-хубава истинска ария, а в този момент още веднъж е номинирана за  „ Applause “ от „ Кажи го като жена “. Това е шеста поредна година, в която Даян получава номинация. Тя получи първото си утвърждение в далечната 1987 година Досега обаче не е спечелила нито един „ Оскар “ и не е измежду любимците тази година с наличието на претенденти като Риана и Лейди Гага. Тя въпреки всичко получи почетен „ Оскар “ през ноември.
13
Номинации на Полша за най-хубав интернационален филм в историята на премиите

С „ EO “ европейската страна продължава мощното си показване в интернационалната категория. Имаше заплаха Полша да се трансформира в Даян Уорън на нациите, до момента в който „ Ида “ не завоюва през 2015 година „ Европейска общност “ също способства за оформянето на една огромна година за магаретата в киното. Дългоухите животни също по този начин взимат присъединяване по разнообразни способи в главните номинирани филми „ Баншите от Инишерин “ и „ Идиотският триъгълник “.
9
 Номинации за най-хубав режисьор в кариерата на Стивън Спилбърг

Неговата девета номинация за „ Семейство Фейбълман “ го слага в рядка компания, само че не е връх - той към този момент принадлежи на Уилям Уайлър с 12 номинации. Спилбърг е печелил „ Оскар “ два пъти. Той е номиниран 12 пъти като продуцент на претендент за най-хубав филм, като печели един път, а тази година получава първата си номинация като сценарист в съавторството с Тони Кушнер в „ Семейство Фейбълман “.
 Стивън Спилбърг. Снимка АП/БТА

8
Неанглоезични филми, номинирани както за интернационален игрален филм, по този начин и за най-хубав филм

Германският „ На Западния фронт нищо ново “ стана следващият, който извади номинационния дубъл. Всичките седем негови прародители завоюваха интернационалния пълнометражен „ Оскар “, само че единствено един - „ Паразит “ през 2020 година, също завоюва премията и за най-хубав филм.
 Кадър от " На западния фронт нищо ново " по романа на Ремарк. Снимка Netflix via AP/БТА

7
Актьори с номинации, които не са бели

Особено мощна година за актьорите от азиатски генезис, с рекордните четири номинации: Мишел Йео, Ки Хи Куан и Хсу за „ Всичко на всички места едновременно “ и Хонг Чау за „ Китът “.
6
Категории, в които Алфонсо Куарон е бил номиниран за " Оскар "

Малцина подозират, че обръгналият притежател на „ Оскар “-и, чието дело са „ Рома “ и „ Гравитация “, взе участие в конкуренцията тази година, само че той получава първата си номинация в категорията за късометражен игрален филм за „ Възпитаничките “ (Le Pupille), след предходните си номинации като продуцент, режисьор, монтажист, сценарист и оператор.
5
Броят на сценаристите на „ Топ Гън: Маверик “

Филмът за въздушни асове е по сюжет на Питър Крейг и Джъстин Маркс и сюжет на Ерън Кругер, Ерик Уорън и Кристофър Маккуори. На сцената на „ Долби тиътър “ на 12 март ще настане същинска тълпа, в случай че този огромен екип завоюва наградата.
4
Тандеми, номинирани за най-хубав режисьор

Тандемът Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт с „ Всичко на всички места едновременно “ стават четвъртата двойка, която получава достойнството да бъде номинирана за най-хубав режисьор в историята на премиите. Два от трите предходни тандема завоюваха „ Оскар “. Джеръм Робинс и Робърт Уайз съумяха със взаимната постановка на истинския „ Уестсайдска история “ от 1962 година

Джоел и Итън Коен бяха номинирани и завоюваха за взаимна постановка на „ Няма място за старите кучета “ през 2008 година и получиха още една номинация за „ Непреклонните “ три години по-късно.

Актьорът Уорън Бийти и сценаристът Бък Хенри бяха номинирани дружно за най-хубав режисьор през 1979 година за „ Раят може да изчака “.
3
Номинирани за най-хубав филм, които са спечелили повече от 100 милиона $ в бокс-офиса на Северна Америка

Блокбастърите се завръщат в конкуренцията за най-високото отличие в лицето на „ Топ Гън: Маверик “, „ Аватар: Природата на водата “ и „ Елвис “. Техните номинации обръщат наклонността на все по-малки и непосредствено показани на стрийминг филми да преобладават в категорията.
2
Номинации в кариерата на Райън Куглър

Режисьорът на „ Черната пантера: Уаканда вечно “ се причислява към рядка група, чиито членове са били номинирани един път като продуцент на най-хубав филм - за „ Юда и черният избавител “ през 2020 година, повторно като създател на най-хубава ария от филм - за „ Lift Me Up “ на Риана тази година. 

Други членове на тази група са Куинси Джоунс, Спайк Джоунз, Барбара Стрейзанд и Фран Уолш, която стана единственият човек, спечелил и в двете категории за „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ през 2004 година
1
Номинация за продуцента на блокбастъри Джери Брукхаймър

79-годишният Брукхаймър, чиято кариера включва международни шлагери като „ Флашданс “, „ Въздушен ескорт “ и „ Карибски пирати “, получи първия си късмет за статуетка с номинацията за най-хубав филм на „ Топ Гън: Маверик “.
0
Жени, номинирани за най-хубав режисьор

След няколко години на противопоставяне на трендовете с следващи победи на дами в категорията, Академията се завърна към историческата си норма да номинира единствено мъже за най-хубав режисьор.

А това е описът на номинираните за 95-ите награди " Оскар "
Най-добър филм
 - " На Западния фронт нищо ново "

- " Аватар: Природата на водата "

- " Баншите от Инишерин ", " Елвис "

- " Всичко на всички места едновременно "

- " Семейство Фейбълман "

- " Тар " ( " Лидия Тар " )

- " Топ Гън: Маверик ",

- " Идиотският триъгълник "

- " Жените приказват "
Най-добър артист
- Брендън Фрейзър за " Китът "

- Колин Фарел за " Баншите от Инишерин "

- Остин Бътлър за " Елвис "

- Бил Наи за " Да живееш "

- Пол Мескал за " След слънце "
Най-добра актриса
- Ана де Армас за " Блондинка "

- Кейт Бланшет за " Тар " ( " Лидия Тар " )

- Андреа Райзбъро за " Лесли "

- Мишел Уилямс за " Семейство Фейбълман "

- Мишел Йео за " Всичко на всички места едновременно "
Най-добър режисьор
- Мартин Макдона за " Баншите от Инишерин "

- дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за " Всичко на всички места едновременно "

- Стивън Спилбърг за " Семейство Фейбълман "

- Тод Фийлд за " Тар " ( " Лидия Тар " )

- Рубен Йостлунд за " Идиотският триъгълник "
Най-добър артист в поддържаща роля
- Брендън Глийсън за " Баншите от Инишерин "

- Брайън Тайри Хенри за " Да започнеш изначало " (Causeaway)

- Джуд Хърш за " Семейство Фейбълман "

- Бари Киогън за " Баншите от Инишерин "

- Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) за " Всичко на всички места едновременно "
Най-добра актриса в поддържаща роля
- Анджела Басет за " Черната пантера: Уаканда вечно "

- Хонг Чау за " Китът ", Кери Кондън за " Баншите от Инишерин ",

- Джейми Лий Къртис за " Всичко на всички места едновременно " и Стефани Хсу за " Всичко на всички места едновременно "
Най-добър интернационален филм
- " На Западния фронт нищо ново " (Германия)

- " Аржентина, 1985 " (Аржентина)

- " Близост " (Белгия)

- " ИО " ( " EO ", Полша)

- " Мълчаливото момиче " (Ирландия)
Най-добър анимационен филм
- " Пинокио на Гийермо дел Торо "

- " Марсел: Раковината с обувки "

- " Котаракът в чизми: Последното предпочитание "

- " Морското страшилище "

- " Мей Червената панда "
Оригинален сюжет
- " Всичко на всички места едновременно "

- " Баншите от Инишерин "

- " Семейство Фейбълман "

- " Тар "

- " Идиотският триъгълник "
Адаптиран сюжет
- " На Западния фронт нищо ново "

- " Вади ножовете 2 "

- " Да живееш "

- " Топ Гън: Маверик "

- " Жените приказват "
Визуални резултати
- " Аватар: Природата на водата "

- " Топ Гън: Маверик "

- " Батман "

- " Черната пантера: Уаканда вечно "

- " На Западния фронт нищо ново "             
Оригинална музика
- Фолкер Бертелман, прочут с псевдонима Хаушка, за " На Западния фронт нищо ново "

- Джъстин Хъруиц за " Вавилон "

- Картър Бъруел за " Баншите от Инишерин "

- пробната група " Сън разкош " за " Всичко на всички места едновременно "

- Джон Уилямс за " Семейство Фейбълман "
Песен от филм
- " Applause " от " Кажи го като жена "

- " Hold My Hand " от " Топ Гън: Маверик "

- " Lift Me Up " от " Черната пантера: Уаканда вечно "

- " Naatu Naatu " от индийския епос " RRR` "

- " This Is a Life " от " Всичко на всички места едновременно "
Най-добър документален филм
- " Всичко, което диша "

- " Цялата хубост и клане "

- " Огнена обич "

- " Къща от тресчици " (A House Made of Splinters)

- " Навални "
Операторско майсторство
- " На Западния фронт нищо ново ",

- " Бардо, подправена хроника на шепа истини ",

- " Елвис "

- " Империя на светлината "

- " Тар "
Костюми
- " Вавилон "

- " Черната пантера: Уаканда вечно "

- " Елвис "

- " Всичко на всички места едновременно "

- " Госпожа Харис отива в Париж "
Късометражен анимационен филм
- " Момчето, къртицата, лисицата и конят " (The Boy, the Mole, the Fox and the Horse)

- " Летящият моряк " (The Flying Sailor)

- " Търговци на лед " (Ice Merchants)

- " My Year of Dicks "

- " Един щраус ми сподели, че светът е подправен, и мисля, че го имам вяра " (An Ostrich Told Me the World is Fake and I Think I Believe it)
Късометражен игрален филм
- " Ирландско прощаване " (An Irish Goodbye)

- " Ивалу " (Ivalu)

- " Възпитаничките " (Le Pupille)

-  " Нощна езда " (Night Ride)

- " Червеният куфар " (The Red Suitcase)
Монтаж
- " Баншите от Инишерин "

- " Елвис "

- " Всичко на всички места едновременно "

- " Тар "

- " Топ Гън: Маверик "
Звук
- " На Западния фронт нищо ново "

- " Аватар: Природата на водата "

- " Батман "

- " Елвис "

- " Топ Гън: Маверик "
Дизайн на продукция
- " На Западния фронт нищо ново "

- " Аватар: Природата на водата "

- " Вавилон "

- " Елвис "

- " Семейство Фейбълман "
Грим и прически
- " На Западния фронт нищо ново "

- " Батман "

- " Черната пантера: Уаканда вечно "

- " Елвис "

- " Китът ". 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР